Bölcső

Meddig jó a bölcső?

2016. január 27. 09:31 - faktura

Ez a poszt a faműves blogon jelent meg először, 2010-ben.

Gyakran hallom, hogy jó-jó ez a bölcső, de nem sokáig használható, ahhoz képest pedig drága/nagy/stb. Hallottam már olyant, hogy három hónapnál tovább nem alkalmas (a talpas), de fél évet is mondanak. Szerencsére egy most diplomázó designer hallgató blogjában szépen összeszedve megtalálható, mi befolyásolhatja, meddig ringatózhat a baba bölcsőben. Nézzük...
bölcső, kiságy, lengő bölcső

 

A 4-6 hónapos csecsemő már forgolódik. A talpas bölcsőben egy hevesebben forgolódó baba már okozhat gondot. Valamennyire könnyítheti az életünket, ha van a bölcsőn a hintamozgást korlátozó kitámasztó lábacska.

bölcső kitámasztás 

A 7-9 hónapos gyerek már mászik, esetenként felül. Rövid időre felkapaszkodik. Nos, a lengő bölcső többé-kevésbé eddig alkalmazható. Bár ezek a darabok magasabb oldallal készülnek, azért azt így sem nézném nyugodt szívvel, hogy a fiam/lányom egy a hasáig érő korlát mellett egy kötélre függesztett kosár szélén imbolyog. Azt viszont biztosan állítom, hogy amíg nem áll föl a baba, a lengő bölcső biztonságos. Fizikailag lehetetlen, hogy kiboruljon.

A bölcsők méretük alapján is nyugodtan használhatók fél éves korig, vagy valamivel azon túl. Hat hónapos koráig egy átlagos baba 65-70 cm-re nő, 9 hónaposan is csak 74 cm. A ringó fekhelyekben alkalmazott matracok leggyakrabban 90 x 40 cm-esek, a esetleg 80 x 40 cm nagyok.

Összegezve: a talpas bölcső használható 3-4-5 hónapos korig, attól függően, mennyire izgága a benne fekvő gyerek. A lengő bölcsőben ennél tovább, 6-7 hónapos koráig ringatható, altatható. Addig, amíg meg nem próbálkozik a felállással. Általános recept persze itt sincs, minden gyerek máshogy mozog, más ritmusban fejlődik.

Egy apróbetűs bejegyzés, utólag betoldva:
Sikerült beszélnem egy apával, akinek a kisfia nyolc hónapig derűsen lakta az állványos lengő bölcsőjét. Amíg feküdt, illetve fekve tornázott, teljes volt a biztonság. Amikortól kísérletekbe kezdett, hogy fölálljon, a szülők folyamatosan résen voltak, de hagyták. Ez nem volt hosszú idő. Aztán fölállt, és azóta kiságyban alszik.
És azóta kaptam egészen meglepő visszajelzéseket is. Emese 1 éves koráig volt boldog lakója egy talpas(!) bölcsőnek. Persze kitámasztóval.

meddig jó a bölcső

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcso.blog.hu/api/trackback/id/tr188320650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása